Mere om StrengMedVind's baggrund

De fælles folkemusikalske rødder er den revival, der fandt sted i 1970’erne på Sjælland. Den hentede inspiration fra resterne af den danske tradition fra 1800 tallet, som der nogle steder var lidt liv i og som delvist var dokumenteret i nodebøger og andre overleveringer. Desuden var der input fra skånsk og øvrig svensk folkemusiktradition, som dengang var noget mere vital end den danske. På en måde var der lidt hippie og Woodstock i folkemusikbølgen, der blev båret af de unge på den tid, lige som det gjaldt mange steder i Europa og USA.
Konkret har vi refereret til to lidt forskellige miljøer med hver sin størrelse og levedygtighed.

Vores strengeinstrumenter rinder af folkemusikmiljøet i Holbæk, som bl.a. udfoldede sig tidligt under navnet ”Strømsvigt”. Lone og Ulla har desuden i længere tid spillet i gruppen ”Nøkkerosen” med flere violiner, guitarer, bas og fløjte. Der var også en vis orientering i retning af Roskilde og det noget større Roskilde Spillemandslaug.

Det er her blæserne i StrengMedVind har deres rødder. I Roskilde var Lirum Larum begyndelsen til Roskilde Spillemandslaug, Roskilde Folkedanserlaug og Folkemusikforeningen Lirum Larum, nu Folk Roskilde og Lirum Larum aftenskole, som har vist sig at være et levedygtigt miljø. Birgitte og Jens begyndte her at spille sammen i gruppen Medvind med harmonika eller klaver og to eller tre klarinetter og saxofoner. Det varede 10 år og sideløbende har de også samarbejdet i RosMus med det projekt at spille musik, som har været i spil for 150-200 år siden i Roskilde og omegn. Desuden har Birgitte og Jens over årene også spillet i gruppen Medvind Duo.